Jdi na obsah Jdi na menu
 


Husa polní

16. 10. 2013

Husa polní

Dy2.jpg

Husa polní

Husa polní (Anser fabalis) je větším druhem husy z řádu vrubozobých. Od husy velké se liší celkově tmavším zbarvením, absencí světle šedých křídelních krovek a zbarvením zobáku, který je tmavý s různě širokým oranžovým pruhem. Hnízdí na rašeliništích, mokřadech a jezírkách v odlehlé tajze (ssp. fabalis) nebo vlhké tundře (ssp. rossicus). Obě populace zimují v západní a střední Evropě, naším územím především protahují.

axonomie

Některým z poddruhů husy polní je v současnosti přiznáván status samostatného druhu. Americká ornitologická unie uznala jako samostatný druh husu tundrovou (anglicky Tundra Goose) (Anser serrirostris Swinhoe, 1871). Od vlastní husy polní se liší morfologicky (velikost, proporce, zbarvení), etologicky (hlas, průběh aktivity) a samostatnými zimovišti. Dříve zmiňované hybridní zóny ve skutečnosti neexistují. Rozdělení původních poddruhů k jednotlivým druhům je následující:[2]

  • husa polní, A. fabalis
    • A. f. fabalis
    • A. f. johanseni
    • A. f. middendorffi
  • husa tundrová, A. serrirostris
    • A. s. serrirostris
    • A. s. rossicus

V Evropě jsou oba druhy prozatím považovány za jediný, přičemž probíhají genetické studie směřující k vyjasnění otázky taxonomie druhu.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář